IZVOR: Modno | 21.11.2011

Deca do deset godina starosti više neće smeti sama na ulicu, srednjoškolsko obrazovanje biće obavezno, a decu više niko neće smeti fizički da kažnjava, predviđa Nacrt zakona o pravima deteta, o kojem će rasprava biti polovinom decembra.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić Orlandić kaže za “Blic” da se po uzoru na mnoge zemlje ovim zakonom predlaže obavezno, ne samo osnovno već i srednje obrazovanje, jer se na taj način “može iskoračiti iz začaranog kruga neznanja i mirenja sa tim”.

“U nacrtu se nalazi i zabrana fizičkog kažnjavanja u svim sredinama, pa i u porodici. Dete treba gajiti u okruženju lišenom nasilja svake vrste”, kaže Tamara Lukšić Orlandić.
U vezi sa bezbednošću dece, predloženo je da deca mlađa od 10 godina ne mogu da budu sama na ulici, dok deca starija od 15 godina ne mogu biti na ulici posle 23 časa bez pratnje odrasle osobe.
Ističući da je ovo samo koncept koji je podložan promenama, Lukšić Orlandić kaže da će sprovođenje ove odredbe kontrolisati policija.
“Može i građanin da pozove policiju ili Centar za socijalni rad i prijavi da je video decu bez nadzora za koju misli da su mlađa od 15 godina”, kaže Lukšić.
Kaznene odredbe još nisu razrađene, ali je Lukšić Orlandić navela jedan primer kako bi zakon mogao da se sprovodi.
“Nakon prijave građana da je dete stalno bilo na ulici bez nadzora, Centar za socijalni rad je pokrenuo protiv jedne majke postupak za lišenje roditeljskog prava.“
Želja pisca zakona je, kako stoji u nacrtu, da se spreči upotreba alkohola i narkotika, da se deca zaštite od psihičkog, fizičkog, ekonomskog i svakog drugog nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i svakog oblika eksploatacije.

Dragan Ćorić iz Udruženja “Roditelj” podržava donošenje zakona, ali ne veruje da će zakon, ako odredbe ne budu precizirane, biti i dobra mera prevencije.
Jedna od stvari koju treba precizirati jeste i šta sa petnaestogodišnjacima, jer nemaju pravo na ličnu kartu, a ne spadaju ni među one koji ne smeju da budu bez nadzora.

Odredba da deca mlađa od 10 godina moraju na ulici biti pod nadzorom punoletne osobe, pokrenula je buru pitanja: da li to znači da će roditelji morati svakog dana da vode decu u školu, da li deca više neće smeti da se igraju ispred zgrade ili u praku…

“To se ne odnose na situacije kada deca idu u školu, kada imaju ranac na leđima. Ne odnosi se na situacije kada idu do prodavnice koja je blizu kuće”, kaže Lukšić Orlandić.
Psiholog Gordana Mijalković navodi da ovako opšte napisana odredba ništa ne znači.

“Očekuje se da prosečno školsko dete u drugoj polovini prvog razreda može samo da ode do škole. Sve zavisi od uverenja i vaspitnog stava roditelja, odnosno od toga koliko je dete osposobio. Taj period od sedme do desete godine treba da bude vreme intnzivnijeg osamostaljivanja deteta“, ističe Mijalković. :S

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)